DIFTAR: HET NIEUWE SCHEIDEN

Per 1 april 2021 introduceert gemeente Wijk bij Duurstede Diftar. Op deze website houden wij u van burger tot burger op de hoogte van de ontwikkelingen.

Onbeantwoorde vragen over Diftar

Onbeantwoorde vragen over Diftar

Wijk bij Duurstede, 24 maart 2021.

Al veel is er gediscussieerd. Al veel krantenartikelen zijn er verschenen. Zelfs online info avonden zijn er georganiseerd. Allemaal voor het toch wel omstreden Diftar. De een is het er mee eens, de ander is pertinent tegen. Weer een ander weet het nog niet zo goed, vanwege de vragen die hij/zij heeft. Vragen die helaas lang niet altijd beantwoord werden en worden. Zo heb ik ook een van de online avonden bijgewoond. Niet al te beste opkomst, slechts 8 burgers, de rest was opvulling vanuit gemeente. Ik ken mede Wijkenaren, die best kritische vragen hadden, zich ook hadden aangemeld, maar nooit een uitnodiging hebben gehad. Gezien de korte tijd die beschikbaar had, weet ik niet goed of dit dan zo slecht is. Aan de andere kant, dit was wel de manier geweest om ze uberhaupt te kunnen stellen. Er werden namelijk praatgroepjes ingedeeld en daar konden de vragen gesteld worden aan een zogenaamde expert. Helaas was ik van de 4 in mijn groep als laatste aan de beurt en kon ik maar 1 korte vraag stellen. Niet erg effectief dus, maar goed dat ter zijde.

Na deze kleine dwaling, even terug naar de onbeantwoorde vragen. Zo heb ik bijvoorbeeld nog een vraag openstaan, gesteld via de mail, of het klopt dat ik de 240L kliko gratis om kan ruilen voor een 140L. De gemeente heeft hier tot heden nooit een reply op gestuurd. Dus dan maar bellen. Ik kreeg een mevrouw aan de lijn en inderdaad, tot 31 maart is het mogelijk om je kliko gratis om te ruilen. Omdat wij vaak maar een halve kliko vol hebben, leek ons dit wel wat. De afspraak ingepland en mensen in onze omgeving aangegeven dat, als ze dit ook willen, het tot de mogelijkheden behoort. Meerdere mensen leek dit wel wat, zo hoorde ik dat ook uit andere hoeken.

Enige tijd later werd ik gebeld door een naaste. Alleenstaand, 2 kinderen, er moet op de kleintjes gelet worden, dus dit zou zeker helpen. Ze heeft gebeld met de gemeente om het ook in te regelen en wat schetste onze verbazing? Ik citeer: “Het is niet meer mogelijk. We zijn hier als gemeente mee gestopt, omdat er teveel aanvragen zijn binnen gekomen. U moet dan maar klikozakken gebruiken om maden tegen te gaan als u hier bang voor bent”. Met andere woorden; we moeten minder afval gaan creëren, dus koop maar meer afval om je kliko schoon te houden. “En een grote kliko is voor mensen toch ook voordeliger”. Dat lijkt me een aparte redenatie, als je het aantal ledigingen met prijzen naast elkaar zet. Ik zou dus 10 keer een kleine kunnen laten legen t.o.v. 7 keer een grote en nog goedkoper uit zijn.

104

Maar het omruilen is dus niet meer mogelijk? Was het een op=op actie dan of zo? Hoe kun je als gemeente dit doen? Waarom is er uberhaupt niet gecommuniceerd dat dit tot de mogelijkheden behoorde? Is het voor de gemeente een te grote hap uit de begroting als teveel mensen van €8,- naar €5.50 gaat? Maar het was toch juist de bedoeling om minder afval te verkrijgen? Ik doe écht mijn best om de beweegredenen van de gemeente te begrijpen, maar het wordt de burger op deze manier toch wel verdraaid lastig gemaakt dit daadwerkelijk nog te kunnen begrijpen, laat staan met droge ogen te kunnen (door)vertellen.

Martin Buerman – inwoner Wijk Bij Duurstede

1 comment so far

A WordPress Commenter Posted on7:57 am - March 9, 2021

Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Reply